Als aanvulling op de decretale rol van de lokale besturen inzake lokale sociale economie, hebben de vijf Vlaamse provincies op 10 februari 2014 een gemeenschappelijk protocol ondertekend om flexibel en geheel in samenspraak met en/of op vraag van de sector te ondersteunen binnen volgende domeinen:
- overleg
- collectieve ondersteuning
- individuele ondersteuning
- bevorderen sociale economie en maatschappelijk verantwoord ondernemen
- ondersteuning van de uitbouw van de regierol lokale sociale economie
- wetenschappelijk onderbouwde managementopleidingen en onderzoek.
Arbeidsmarktbeleid
De VDAB heeft de decretale rol als arbeidsmarktregisseur en de steden en gemeenten hebben hun rol op vlak van het lokale werkgelegenheidsbeleid. Hoewel de provincie Limburg geen decretale taak heeft, hecht zij veel belang aan het arbeidsmarktgebeuren. Ze heeft daarom een eigen rol gedefinieerd die hoofdzakelijk bestaat uit het aanjagen, verbinden en het stimuleren van het organiserend vermogen.
Vaak zal de uitvoering van de projecten niet bij de provincie berusten maar bij andere actoren.
Zo heeft de provincie Limburg een samenwerkingsovereenkomst met VDAB Limburg voor het realiseren van een geïntegreerd en inclusief competentieversterkend provinciaal beleid.
Verder heeft provincie Limburg sinds februari 2017 een subsidiereglement inzake intergemeentelijke en regionale arbeidsmarktprojecten. Daarmee wordt 1,8 miljoen euro vrijgemaakt voor het invullen van (knelpunt)vacatures in bepaalde sectoren of regio's.
Arbeidszorg
Arbeidszorg bekommert zich om het integreren van mensen met een zorgproblematiek die (nog) niet kunnen participeren aan betalend werk. In april 2014 keurde het Vlaams Parlement het decreet werk- en zorgtrajecten goed. Het decreet voorziet in een gespecialiseerd begeleidingsaanbod en focust op onthaal- en activeringstrajecten en arbeidsmatige activiteiten.
Het kader voor erkenning en fiannciering van arbeidszorg is het voorbije jaar fors uitgebreid zodat werkzoekenden met medische, mentale, psychische, psychiatrische en/of sociale (MMPPS) problemen die (tijdelijk) niet in staat zijn om betaalde arbeid te verrichten maximaal kansen krijgen om het hoogst mogelijke participatieniveau op de arbeidsmarkt te bereiken.
Via gerichte financiële impulsen zorgen de Vlaamse provincies voor een kwalitatief aanbod Arbeidszorg zodat de restgroep waarvoor de hogere overheid geen of beperkte middelen voorziet ook gecoverd wordt.
In Limburg worden de belangen behartigd in de schoot van het Provinciaal Steunpunt Arbeidszorg vzw. Het is hier dat de arbeidszorginitiatieven op regionaal en provinciaal niveau op elkaar afgestemd worden.
Het Provinciaal Steunpunt Arbeidszorg vzw ontvangt een nominatim subsidie van de provincie Limburg en kan zich daarmee richten op:
- Overleg en netwerkvorming tussen de initiatieven en sectoren
- Uitbouwen van een vormingsbeleid voor trajectbegeleiders en doelgroepmedewerkers (empowerment)
- Interprovinciaal Registratiesysteem en publicatie over arbeidszorg
- Promotie en bekendmaking van arbeidszorg